Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Γιγάντιο καλαμάρι ξεβράστηκε σε ακτή της Ισπανίας [Εικόνες]

Μοιάζει περισσότερο με πλάσμα της μυθολογίας παρά με πραγματικό ζώο
Ένα γιγάντιο καλαμάρι μήκους εννέα μέτρων και βάρους 180 κιλών σάστισε τους ...
περαστικούς που το βρήκαν νεκρό στις ακτές της Ισπανίας στον Ατλαντικό.
Με ένα απρόσμενο θέαμα ήρθαν αντιμέτωποι οι περαστικοί σε παραλία της βόρεια Ισπανίας, όταν είδαν το κουφάρι ενός γιγάντιου καλαμαριού.
Το μαλάκιο ήταν γένους θηλυκού, το μήκος του έφτανε τα 9 μέτρα, ενώ ζύγιζε 180 κιλά! Μάλιστα, το κουφάρι βρίσκονταν σχεδόν σε άψογη κατάσταση και παραδόθηκε στο Ναυτικό Μουσείο της Κανταβρία.
Για «σημαντική επιστημονική και μουσειακή αξία» έκανε λόγο ο υπεύθυνος του μουσείου για τη συντήρηση Gerardo Garcia Castillo.
Το γιγάντιο καλαμάρι του γένους Architeuthis, ένα από τα πιο αινιγματικά πλάσματα της αβύσσου, βιντεοσκοπήθηκε για πρώτη φορά ζωντανό το 2006, ενώ τον φετινό Ιανουάριο παρουσιάστηκε ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό βίντεο που δείχνει το γίγαντα στο φυσικό του περιβάλλον, 600 μέτρα κάτω από την επιφάνεια στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Κανείς δεν γνωρίζει αν το γένος Architeuthis χωρίζεται σε πολλά είδη ή όχι,ωστόσο οι βιολόγοι εκτιμούν ότι αυτά τα μαλάκια της αβύσσου φτάνουν σε μήκος τα 13 μέτρα μέχρι τις άκρες των πλοκαμιών.
Το καλαμάρι που ξεβράστηκε την Τρίτη στην παραλία Λα Αρένα της Καντάμπρια έχει ήδη μεταφερθεί στο Ναυτικό Μουσείο της Καντάμπρια, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του El Diario Montanes.
Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα κάνουν εντύπωση τα τεράστια μάτια του πλάσματος, χάρη στα οποία βλέπει τη λεία του στο σκοτάδι της αβύσσου.
Τα γιγάντια καλαμάρια ήταν κάποτε σχεδόν μυθικά πλάσματα, αφού για αιώνες κανείς δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τις σποραδικές αναφορές ναυτικών.
Tα καλαμάρια Arciteuthis είναι πάντως πιθανώς μικρότερα από το «κολοσσιαίο καλαμάρι» Mesonychoteuthis hamiltoni, με μέγιστο μήκος που εκτιμάται στα 14 μέτρα.
Μέχρι σήμερα κανείς δεν το έχει δει ζωντανό, ωστόσο ένα δείγμα μήκους 10 μέτρων και βάρους 450 κιλών ανασύρθηκε από μεγάλο βάθος έξω από την Ανταρκτική το 2007.

apocalypsejohn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου